היועץ המשפטי לממשלה, ד"ר אביחי מנדלבליט, שיגר הערב (רביעי) מכתב לשר האוצר ישראל כ"ץ ובו התייחס לסוגית קידום תוכניות כלכליות בתקופת בחירות.
על פי הדיווח של יאיר אלטמן בישראל היום, מדבריו של מנדלבליט עולה מסר ברור ולפיו נדמה כי היועמ"ש התריע בפני שר האוצר כי יש להימנע מכלכלת בחירות, אחרת ייאלצו גורמי הייעוץ המשפטי להתערב.
היועץ כתב בהתייחס לתוכניות כלכליות שמתגבשות במשרד האוצר לסיוע במשבר הקורונה והדגיש כי "אנו מצויים בתקופת הבחירות הגוזרת על הממשלה, לרבות שריה ומשרדי הממשלה, חובת איפור וריסון בכל הנוגע להחלטות, הקצאת משאבים ויוזמות חקיקה".
במכתב ששלח מנדלבליט הוא הביע נכונות לתמוך משפטית ביוזמות כלכליות שונות של הממשלה, אך בו זמנית מבקש היועמ"ש להזהיר "מפני שימוש לא ראוי בכוח השלטוני ובמשאבי המדינה לתעמולה או להשגת יתרון לא הוגן למפלגה או למועמד מסוים".
בהמשך הבהיר היועמ"ש לשר כ"ץ כי "ככל שיוחלט לקדם תוכנית כאמור, יש להבטיח שההחלטות והיוזמות שתציג הממשלה במסגרתה תתקבלנה במסגרת הוראות הדין ותוך שמירה על הריסון והאיפוק הנדרשים בתקופת בחירות מהטעמים שנמנו לעיל ובתיאום מוקדם עם גורמי המקצוע והייעוץ המשפטי לממשלה, כמקובל".
את המכתב חתם היועמ"ש באמירה כי "עובדי מערך הייעוץ המשפטי לממשלה ימשיכו כמובן לעבוד בשיתוף עם משרד הממשלה, על מנת להבטיח שהחלטות שתתקבלנה במסגרת התוכנית ישקפו איזון הולם בין כלל השיקולים והם יעשו כן במקצועיות וביעילות כפי שנעשה עד כה".
בעקבות הנחייתו של היועץ המשפטי לממשלה לשר האוצר ישראל כץ לתאם עימו כל קידום תוכנית כלכלית בתקופת הבחירות, מוסרת התנועה למשילות ודמוקרטיה: "העובדה שאנו נמצאים בתקופת מערכת בחירות לא הופכת את היועץ המשפטי לממשלה לראש הממשלה או לבעל תפקיד כלשהו היכול להנחות את השרים לתאם עמו או לקבל את הסכמתו מראש לקידום תוכניות כלכליות או אחרות".
עוד ציינו: "הנחייתו של היועמ״ש ניתנה בחוסר סמכות ואנו מקווים ששרי הממשלה ושר האוצר בכללם יפעלו בהתאם לחובתם ולסמכויותיהם לטובת אזרחי מדינת ישראל".
לסיום אמרו: "הממשלה הנוכחית אינה ממשלת מעבר ואף אינה ממשלה יוצאת, אולם גם אם הייתה, חוק יסוד הממשלה קובע כי אין ואקום שלטוני וכי עד לכניסת ממשלה חדשה לתפקידה, הממשלה הנוכחית צריכה להמשיך בתפקידה. אין ליועץ המשפטי לממשלה כל מעמד או תפקיד בפיקוח על הממשלה, או על סבירות פעולותיה".