שר הבריאות יולי (יואל) אדלשטיין מפרסם היום (חמישי) הודעה לרגל ציון היום הבינלאומי למניעה וטיפול בהשמנה:
"השפעותיה של מגפת הקורונה על חיינו בשנה החולפת הורגשו בכל תחומי החיים. אחד התחומים בהם ניכרות השפעות המגיפה באופן ניכר הינו השלכותיה על עלייה במשקל והשמנה. השינוי המשמעותי באורח החיים כתוצאה מהקורונה גרם אצל רבים מאיתנו לירידה בפעילות הגופנית ובתנועה, לשינויים בדפוסי האכילה ולעלייה במשקל".
"לפי הסקרים, מעל למחצית מהאוכלוסייה בישראל עלתה במשקל במהלך הקורונה. במקביל למדנו כי אנשים החיים עם עודף משקל והשמנה, נמצאים בסיכון מוגבר לפתח תחלואה קשה כתוצאה מהידבקות בקורונה. לאורך המגפה ראינו במחלקות הקורונה ברחבי הארץ כי מרבית המאושפזים והמונשמים הינם אנשים החיים עם עודף משקל והשמנה".
"כולנו מכירים מישהי או מישהו שחיים עם עודף משקל. כ-27% חיים עם השמנה. אנו מבינים כי השמנה היא נושא רגיש וככזה, אנחנו מתקשים לדבר עליו במרחב הציבורי. אך דווקא לאור העלייה בשיעור הסובלים מהשמנה ולאורם של הסיבוכים והסיכונים שבחיים עם השמנה שמלווה באורח חיים לא בריא, חשוב לדבר על השמנה ועל הטיפול בה".
"יצירת סביבה בריאה הינה חלק מהטיפול בהשמנה. הנגשת מזון בריא, סמלים בחזית האריזה לבחירת מזון מושכלת, סטנדרטים לאיכות המזון בהזנה במוסדות החינוך, שילוב חינוך תזונתי במוסדות לימוד ומהלכים להגבלות פרסום מזון מזיק לילדים ובני נוער הנם דוגמאות למדיניות לסביבת מזון בריאה".
"היום הוא יום המניעה והטיפול בהשמנה הבינלאומי וזו הזדמנות להדגשת חשיבות המניעה והטיפול בהשמנה. השמנה היא מחלה מורכבת, בעלת היבטים גופניים, תזונתיים, פסיכולוגיים, חברתיים וסביבתיים".
"ברמת הפרט, השמנה כרוכה בהשפעות בריאותיות רבות הכוללות סיכון מוגבר לסוכרת, מחלות לב וכלי דם, יתר לחץ דם וסוגי סרטן מסוימים".
"כל אלו פוגעים בבריאות באיכות החיים ומקצרים את תוחלת החיים. בנוסף, אנשים החיים עם השמנה מתמודדים עם יחס מוטה מצד מהחברה והסביבה, וכן עשוייה לגרום לקושי פיזי ונפשי. האתגר בפניו ניצבים אנשים החיים עם השמנה אינו רק הירידה במשקל אלא גם השמירה על משקל בריא לאורך זמן".
"ברמת המדינה, להשמנה השפעות נרחבות במספר תחומים: השמנה משפיעה על החוסן הבריאותי של אזרחי ישראל ועל העומסים שחווה מערכת הבריאות".
"אך לא פחות חשוב מההיבט הבריאותי, השמנה משפיעה על הנורמה החברתית ומגדילה את הפער בשוויון הזדמנויות ופערים בין פלחי אוכלוסייה שונים, וכן מתבטאת מבחינה תרבותית בערכי סובלנות, קבלת האחר ועזרה לזולת. כמו כן, להשמנה היבט כלכלי המוערך בכ-20 מיליארד ₪ בשנה, המהוים 1.4% מהתוצר הלאומי הגולמי".
"אנו מבינים היום כי השמנה היא מורכבת הפוגעת בכל חלקי החברה הישראלית, בדגש על אוכלוסיות מיעוט בעיקר המשתייכות למעמד כלכלי וחברתי נמוך יותר".